Trailer: “Blue Planet II”

Som vi tidigare rapporterat är BBC igång med en uppföljare till den populära naturdokumentärserien ”The Blue Planet”. Nu släpper BBC “Blue Planet II: The Prequel”, ett slags förord till den nya serien i form av en 5 minuter lång trailer med musik specialkomponerad av Radiohead och Hans Zimmer. Precis som i serien är det 91-åriga David Attenborough som leder oss genom det spektakulära materialet.

BBC släppte den hyllade och prisbelönta dokumentärserien ”The Blue Planet” redan 2001. Den tog 5 år att spela in och bestod av åtta delar där varje del behandlade ett ämne med jordens havsliv i fokus. Attenborough stod då som nu för berättarrösten och tittare fick se saker från naturen som aldrig observerats eller visats förut. ”The Blue Planet”, som såldes till över 50 länder världen över,  följdes upp 5 år senare av BBC med ”Planet Earth”, igen med Attenborough som berättare. Den blev en minst lika stor succé och fick en uppföljare, ”Planet Earth II”, förra året.

“Blue Planet II” kommer att presentera det senaste inom vetenskapens framsteg inom ämnet med bland annat metanvulkanerna i Mexikanska Golfen, ”det kokande havet” i Stilla havet och bilder från tusen meters djup under Arktis. Kamerateamet har med hjälp av helt nya tekniker även kunnat filma flera arter som aldrig visats på TV förut. Vi får t.ex. se  håriga Hoff-krabbor, australiensiska ”snubfin”-delfiner (Orcaella heinsohni) och en fiskart som använder verktyg. Teamet har också använt sig av en ny teknik som låtit dem filma vattenlevande rovdjur, såsom valar, hajar och späckhuggare, i rörelse när de är ute och jagar på havsdjupen.

Precis som “Planet Earth II” har “Blue Planet II” filmats i högupplöst 4K. Den nya serien består av sju avsnitt och visas på BBC senare i höst.