The Marvelous Mrs Maisel

”Hej Sarah! Du bara måste kolla på The Marvelous Mrs Maisel, skapad av Amy Palladino som gjorde Gilmore girls. Tror du hade gillat den!”

Så skrev min vän Amanda till mig för några veckor sedan. Två dagar senare var första säsongen slukad. I ett nafs.

The Marvelous Mrs Maisel handlar om en kvinna i 50-talets New York som har allt – pengar, status, familj och skönhet. Midge Maisel är så gott som fullkomlig – enligt den tidens värderingar.

För att vara ärlig så tog det ett litet tag för mig att förstå att den oklanderliga bilden som först målas upp är en satir. I denna välbärgade familj sminkar exempelvis kvinnorna inte av sig förrän mannen har somnat och ser sedan till att vakna först så att de hinner sätta på sminket igen innan han vaknar. Det är en hysteri av perfektion – minst sagt.

Midge Maisel är dock inte bara lyckligt lottad. Hon är dessutom en mycket engagerad och stödjande hustru som med all sin egna talang viker sig dubbel för att hjälpa sin högst medelmåttigt begåvade man med sin hemliga dröm – att få bli komiker.

Föga tacksamt, då han helt utan förvarning väljer att lämna henne och deras två barn efter en mindre lyckad kväll på scen.

En flaska kosher vin och ett nervsammanbrott senare har Midge själv äntrat scenen i en enda brakande succé.

Serien är en läcker studie av en annan tid för ändå inte allt för länge sedan där kvinnors öden ännu var ristade i sten. Indirekt påminns vi om kvinnokampens betydelse och långa resa. Men det som främst fångar tittaren är Midges otroliga komedibegåvning som får blomstra när den äntligen ges utrymme. Det är intelligent, roligt, kitschigt och fräckt! Inte alltid helt jämnt – det finns en del passager jag nästan ville snabbspola – men det skarpa är oslagbart!

Än så länge hittar du serien bara på Amazon Prime där du kan registrera dig för 30 dagars gratis medlemskap. Tillräckligt med tid om du blir lika biten som jag!

Mycket nöje!