Sharp objects

Ögonblicket när man blir riktigt hooked på en serie – finns det något bättre?

Det ögonblicket inföll lite senare än vanligt när det gällde Sharp Objects. Jag hade börjat titta, men tagit en paus. Men så frågar plötsligt en vän hur långt jag kommit. ”Erh, jag har lite stannat upp..” svarade jag något generad. ”Du måste fortsätta!” uppmanade hon då – och jag kan lova er – hon hade rätt!

Sharp objects handlar om Camilla, en självdestruktiv journalist med en mörk familjehistoria. Hennes chef och fadersgestalt till vän skickar henne på ett uppdrag till sin hemstad där ett våldsamt mord begåtts och ytterligare en flicka har försvunnit. Tanken är att Camilla ska tvingas ta itu med sitt förflutna och på så sätt få en mycket välbehövlig nystart i sitt liv.

Sharp objects är en riktigt mörk psykologisk thriller i långsamt tempo, motsägelsefullt gestaltad av två skådespelare jag personligen främst minns från betydligt glättigare sammanhang. Först Amy Adams (i mitt minne från barnfilmen ”Enchanted”) som berör bokstavligen in på bara skinnet i huvudrollen Camilla, samt Chris Messina ( i mitt minne från ”The Mindy Project”) som den utredande polisen Richard, Dick, Willis.

Det är verkligen häftigt hur stämningen i Sharp Objects utgör en så viktig del i berättandet genom att både lyfta och förvilla under händelseförloppets gång inför det som avslöjas skall.

Det är rått, många gånger verkligt obehagligt och med mycket smärta under den polerade ytan. Men hela tiden så grundat och nära att vi nog är många som kan se egna paralleller till smärtan det kan innebära att växa upp – om förhoppningsvis oftast i en mer mild omfattning.

Sharp Objects bygger på Gone Girl-författarinnan Gillian Flynns debutroman ”Vassa föremål”.

Om du är sugen på en subtilt skrämmande serie med många häftiga visuella ledtrådar och ett slut som kommer få att dig att grunna riktigt länge – jag grunnar ännu – så rekommenderar jag varmt en resa till den lilla hålan Wind Gap i den amerikanska södern.

Sharp Objects finns på HBO och är serien som alla vill se just nu. Upptäck själv varför.