Rikard Wolff har gått bort

Rikard Wolff har under fredagen gått bort efter en lång tids sjukdom, omgiven av sina vänner. ”I dag har vår älskade Rikard lugnt och stilla lämnat oss efter en lång kamp. All kärlek till er alla”, kan man läsa i ett inlägg på artistens Instagram. Den folkkäre skådespelaren och tillika musikern och författaren har under flera år lidit av KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, och till följd av det även drabbats av lungemfysem. De tre senaste månaderna har han legat på sjukhus för behandling mot sjukdomen.

Den mångfacetterade artisten fick sitt stora genombrott med Colin Nutleys ”Änglagård” 1992, där han spelade mot Nutleys fru Helena Bergström. Sedan dess har han gjort en rad framträdande roller, både inom film och teater. Man har kunnat se honom i uppsättningar som ”I väntan på Godot” på Dramaten och ”Richard III” på Riksteatern samt i filmer såsom  ”Så vit som en snö”, ”Gossip” och ”Angel”. Under sin karriär hann han spela på i princip alla stora svenska teaterscener och fick även framgångar med sin musik. Han hade tidigt en hit med ”Pojken på månen” 1995 och vann en Grammis 2001 med låten ”Min allra största kärlek”.  2013 deltog han i Melodifestivalen och det året blev han även tilldelad titeln Riddare av franska Hederslegionen i Frankrike av landets dåvarande president François Hollande för sitt engagemang för fransk musik.

Wolff var aktiv in i det sista. I somras tog han över rollen som gåtfulle Le Wolff i ”Fångarna på fortet” och han medverkar även i julkalendern ”Jakten på tidskristallen” på SVT nu i december. Det blir hans sista framträdande för den svenska publiken.

Colin Nutley, Wolffs vän i 25 år sedan de först jobbade tillsammans med ”Änglagård”, berättar att han och en grupp vänner var på plats vid Wolffs sida när denne gick bort. Han ska inte ha lidit. Rikard Wolff blev 59 år.