Johannes Brost är död

Johannes Brost har under fredagen gått bort efter en tids sjukdom, omgiven av sin familj. ”Med djup sorg meddelar vi att skådespelaren Johannes Brost lämnat oss. Omgiven av familj somnade han den 4 Januari 2018 in på Skånes universitetssjukhus i Lund efter en tids sjukdom. Han blev 71 år. Han kämpade hårt och länge men klarade inte kampen mot cancern. Han fattas oss. Familjen ber att få sörja i stillhet.” Den folkkäre skådespelaren berättade förra året om upptäckten av cancern han drabbats av och cellgiftsbehandlingen han genomgick.

Brost började sin skådespelarkarriär redan på 1970-talet men fick sitt stora genombrott först 1981 som rollfiguren Astro i julkalendern ”Stjärnhuset”. Året därpå började underhållningsprogrammet ”Gäster med Gester” på SVT där publiken fick se hans säregna humoristiska begåvning. Hans framgångar fortsatte sedan när han fick rollen som Joker i SVT-serien ”Rederiet”, en av svensk TV-historias mest kända serier som gjordes i 318 avsnitt mellan 1992 och 2002. Vid sidan om hans TV-roller medverkade Brost i flera filmer, bland annat ”Black Jack”, ”Änglagård”, ”Jönssonligan Dyker Upp Igen” och ”Besökarna”. Under Guldbaggegalan 2013 vann Brost en Guldbagge för sin hyllade huvudroll i filmen ”Avalon”.

På senare år gjorde han också rösten till karaktärer i animerade filmer som ”102 Dalmatiner” och ”Draktränaren” och medverkade i populära shower som ”Let’s Dance” och ”Stjärnorna på Slottet”.

Utöver film och TV var Brost också väldigt aktiv i teatervärlden under hela sin karriär och medverkade i en rad komedier och farser som bland annat ”Bäddat För Sex” och ”Är Du Inte Riktigt Fisk” på Chinateatern, ”Me and My Girl” på Intiman och ”Kuta och Kör” på Palladium i Malmö. Senast i 2015 spelade han rollen som Bates i ”Top Hat” på Malmö Opera.

Hans sista roll blev den som Sievert Lindberg i TV-serien ”Fröken Frimans Krig” förra året. Johannes Brost blev 71 år gammal.