Hasse Alfredson är död

En av den svenska kulturscenens absolut största, Hans “Hasse” Alfredsson, har gått bort efter en tids sjukdom – 86 år gammal.

Han avled under söndagskvällen och sonen Daniel Andresson säger till TT att hade legat på Danderyds sjukhus i ett par dagar. ”Nästan sant blev det som du ville att det skulle stå på din gravsten: ’Log och dog’. Tack till alla ni som hjälpt till den här tiden och till er som tittat, lyssnat och skrattat genom åren”, skriver familjen i ett uttalande till TT.

Alfredsson var en folkkär underhållare, skådespelare, komiker, regissör, dramatiker och författare i nästan 70 år.

Hans Folke “Hasse” Alfredson, ursprungligen Alfredsson, föddes i Malmö den 28 juni 1931 och växte upp i Helsingborg. Han debuterade redan i tonåren som skribent i Helsingborgs-Posten och var senare aktiv i spexandet på Lunds Universitet. Efter att ha avlagt fil. kand.-examen 1956 började han jobba på Sveriges Radio där han bland annat producerade radioprogrammet ”Sveriges bilradio”. Det var runt den tiden han mötte och började samarbeta med Tage Danielsson som han tillsammans med bildade Svenska Ord AB.

Duon gick under benämningen HasseåTage, som snart blev ett välkänt inslag i den svenska kulturscenen. De skrev och producerade en rad revyer och filmer och gav ut skivor på etiketten Svenska Ljud. 1971 vann deras film ”Äppelkriget” en Guldbagge och ”Ägget är Löst” från 1975 belönades även den med en Guldbagge och andra utmärkelser.

Efter Danielssons död 1985 fortsatte Alfredson att vara aktiv och skrev manus, regisserade filmer, författade böcker, deckare och barnböcker. Han fick se sin film ”Falsk Som Vatten” vinna 2 Guldbaggepriser, vara chef på Skansen mellan 1992-1995, utnämnas som filosofie hedersdoktor vid Lunds universitet och starta ett ljudboksförlag.

2013 tilldelades han en Hedersguldbagge för sin långa och betydande karriär och höll då kvällens längsta och mest hyllade tal (scrolla ner för att se det).

Hans ”Hasse” Alfredson överlevs av hustrun Gunilla Alfredson och barnen Tomas, Sofi och Daniel.