Förnyat: “Star Trek: Discovery” får en andra säsong

“Star Trek: Discovery”, den första serien i franchisen på 12 år, har tagits emot hyfsat väl runt om i världen. Höga tittarsiffror och mestadels goda omdömen från kritiker ska vara anledningarna till att produktionsbolaget CBS nu bestämt sig för att förnya serien.

Nyheten kommer redan efter 6 avsnitt ur första säsongen. Enligt Marc DeBevoise på CBS (som sänder serien i USA medan resten av världen kan se den på Netflix) har “Star Trek: Discovery” medfört prenumerationsökningar, positiv respons från kritiker och ett enormt intresse från fans över hela världen. Det är oklart exakt hur många tittare serien fått och hur mycket serien kostat då detaljerna i dealen mellan CBS och Netflix inte är kända.

Första avsnittet av originalserien i franchisen, ”Star Trek”, hade premiär för över 50 år sedan och vi har sedan dess fått se franchisen växa till en gigant inom scifi-världen med ett flertal serier, filmer, spel, böcker och mycket annat.

Under 80/90-talet producerades och sändes filmer och serier utan uppehåll och t.o.m. med en del överlappning men sedan ”Star Trek: Enterprise” lades ner 2005 blev det väldigt tyst till många fans förtret. Även om J.J. Abrams återupplivade franchisen med de senaste Star Trek-filmerna har det inte riktigt varit tillräckligt för mer hardcore fans, kanske p.g.a. att filmerna delvis är riktade mot mainstreammassan än scififans. Det var därför till mångas glädje som CBS (upphovsrättsinnehavarna till Star Trek i serieformat) i början av 2016 släppte nyheten om en ny serie som alltså sänts i 6 avsnitt hittills.

”Star Trek: Discovery” utspelas ungefär tio år före händelserna i originalserien och skildrar en aldrig tidigare sedd period som formade Federationens historia. Serien lovar nya världar, nya raser, nytt skepp och helt nya karaktärer. Den har, för första gången i franchisens historia, inte en kapten i huvudrollen utan det är istället fokus på karaktären Michael Burnham, som spelas av Walking Dead-skådespelerskan Sonequa Martin-Green.

Första säsongen av ”Star Trek: Discovery” består av totalt 15 avsnitt och sänds på CBS i USA och Netflix i resten av världen. I Sverige släpps nya avsnitt på måndagar på streamingtjänsten.