Fem romantiska high school-filmer att drömma sig bort med i vinter

Det är inte precis något jag skryter med, men sanningen är att hur gammal jag än blir, kommer jag alltid vara svag för romantiska filmer i high school-miljö!

Föreställ er därför min stora glädje när jag upptäcker att Netflix – som i mitt tycke annars är rätt svaga på filmproduktionssidan – i höst släppte två nya riktigt underhållande filmer i genren.

Vad är det då jag gillar med just dessa två?

Tja, kanske mest att de verkligen känns nutida, samt att båda har samma charmige och för mig helt okända manliga huvudrollsinnehavare..

Den här genren ändrar sig aldrig. Det handlar alltid om efterlängtad upprättelse och kärlek för den som av den ena eller andra anledningen är missförstådd i tonåringens hårda värld.

Det som däremot ändrar sig är kläderna, stilen – och faktiskt – i viss mån, värderingarna.

Därför presenterar jag här – förutom Netflix två nya – även tre klassiska karameller från tre tidigare decennier.

Mycket nöje!

1 – Till alla killar jag gillat

Till Lara Jeans stora fasa postar någon kärleksbreven ingen skulle få läsa. En vettig hjältinna, en charmigt töntig pappa och sann syskonkärlek gör att man älskar att få fly bort i den här mysiga feel good-filmen med ett självklart lyckligt slut.

2 – Sierra Burgess is a loser

Ett SMS på villovägar ger upphov till en text-romans mellan en smart men inte så poppis tonårstjej och populär sportkille. Han tror dock att det är en snygg hejarklacksledare han skriver till. Ett måste för alla som älskar när nörden får sista ordet!

3 – Tio orsaker att hata dig

Den här filmen är min personliga “all time favourite” bland high school-filmer – och orsaken till att jag kommer sörja Heath Ledger för evigt och beundra Julia Stiles vad hon än gör. Nej, det är verkligen inget originellt mästerverk. I själva verket är det en modern – om än nu något daterad – variant av ”Shakespeares Så tuktas en argbigga”. Heath Ledger är precis så galen, charmig och empatisk som vi alla drömmer om och Julia Stiles är en hjältinna som ingen sätter sig på. Absolut något för alla argbiggor att försvinna in i!

4 – Clueless

I de mest ytliga miljöer hittar du karaktärerna i denna High school-pärla från 90-talet. Men låt dig inte förledas – även denna film är löst byggd på en klassiker, nämligen Jane Austens Emma. Vi får möta Cher, den bortskämda och ytliga dottern till en stjärnadvokat. Cher bryr sig inte om något annat än att vara populär och ha rätt outfit. En dag kommer en ny tjej till skolan som hon bestämmer sig för att ge en ny stil – och pojkvän. Till minnet av den även här allt för tidigt bortgångna Brittany Murphy.

5 – Pretty in pink

Klassikern bland klassiker – och kanske den mest berörande – då förloppet inte är så självklart som i många andra filmer i genren. Möt fantastiska outfits, sorg och kärlek i en historia där klass spelar en viktig roll. Molly Ringwald är legendarisk. Ett måste på filmlistan.