Amazon och Netflix tävlar om rättigheterna till “Sagan Om Ringen”-serie

Enligt uppgifter från bland annat Variety och Deadline vill streaminggiganterna Amazon och Netflix köpa rättigheterna till J.R.R. Tolkiens “Sagan Om Ringen” för att utveckla en serie baserat på det populära fantasyäventyret.

Suget på storslagna fantasyäventyr har varit stort ända sedan “Game of Thrones” slog igenom på HBO och nu när slutet på den serien närmar sig vill TV-bolagen och streamingtjänsterna kunna presentera nästa stora hit inom genren. Warner Bros Television, som äger rättigheterna till Sagan Om Ringen och Hobbit ska, enligt ryktena, ha börjat förhandla med Amazon och med Amazon-VD:n Jeff Bezos direkt involverad (Bezos är numera världens rikaste man). Netflix, som saknar en stor fantasyserie i sitt utbud, ska också ha gett sig in i kampen om rättigheterna medan HBO inte kunnat hänga med i affären, som rapporteras vara värd runt 2 miljarder svenska kronor.

Det finns ännu inga bekräftade uppgifter och mycket lär ändras innan ett beslut tas men det verkar i alla fall som att vi inom en snar framtid får se “Sagan om Ringen” som TV-serie, något som många glatt sig över då materialet kan utforskas mycket närmare i och med att serieskaparen får chans att bygga upp en mycket större och mer invecklad värld än i filmformatet, som i jämförelse ger relativt lite speltid att utnyttja.

Den som hoppas på material från andra Tolkienverk som t.ex. Silmarillion blir dock besviken, då Warner Bros endast äger rättigheterna till Sagan Om Ringen och Hobbit. Tolkiens dödsbo har nämligen inte velat sälja rättigheterna till fler verk.

Peter Jacksons “Sagan om Ringen”- och “Hobbit”-filmer har tillsammans dragit in närmare 5,9 miljarder dollar i biointäkter.