7 Guider inför premiären av “Game of Thrones”

Nu är det bara några dagar kvar till premiären av åttonde och sista säsongen av “Game of Thrones” och med hela 591 dagars uppehåll sedan sjunde säsongens final är det rätt naturligt att man inte har stenkoll på vad som hände sist, var våra karaktärer är och vart de är på väg. Därför har vi samlat ihop en rad hjälpmedel som man kan titta på eller läsa igenom.

1) HBO’s egna guide (på engelska)

HBO, som ligger bakom serien, har själva en hemsida dedikerad till “Game of Thrones” där man kan läsa om människorna, ätterna (husen), stora händelser genom tiderna samt en karta med relevanta platser. Du hittar den här.

 

2) Metros sammanfattning (på svenska)

Tidningen Metro släppte nyligen en sammanfattning av alla tidigare säsonger. Det är en ganska kort sammanfattning med händelser listade i punktform så den saknar kanske detaljerna men går att läsa igenom på bara några minuter om man t.ex. kommer ihåg det mesta men bara behöver en snabb påminnelse. Sammanfattningen hittar du här.

 

3) Aftonbladets podcast “Tronspelet” (på svenska)

Podden “Tronspelet” med Tove Björnlundh, Sandra Wejbro och Markus Larsson är, som namnet antyder på, helt dedikerad åt serien och det släpps en del efter varje avsnitt. Inför åttonde säsongen har de också släppt ett par delar med rykten, spekulationer m.m. I delen “Säsong 8-0: Ice ice baby” kör de en snabb sammandragning av sjunde säsongen. Du hittar podden på bl.a. Acast.

 

4) Svenska Dagbladets guide (på svenska)

I en artikel på 8 delar listar SvD vad som hände i förra säsongen, vilka allianser som krigar om tronen, vilka karaktärer som är kvar och vem som inte klarat sig samt var alla befinner sig. En rätt bra och gedigen guide, du hittar den här.

 

5) TIMEs stora avsnittsguide (på engelska)

Den amerikanska tidskriften TIME började gå igenom alla avsnitt 67 dagar innan premiären för att varje dag kolla på ett av de 67 sända avsnitten och skriva en sammanfattning. Denna guide är massiv och är väldigt bra för den som har tid och lust att gå igenom alla säsonger utan att behöva se om dem. Sidan uppdateras alltså varje dag tills premiären och de är just nu uppe i avsnitt 2 av säsong 7. Guiden finns här.

 

6)  Screen Junkies Recap (video 52 minuter, engelska)

Screen Junkies, YouTubekanalen som bland annat ligger bakom “Honest Trailers”, har en sammanfattning som först börjar med lite allmän fakta om GoT-världen och sedan går igenom alla säsonger. Videon är nästan en timme lång och de hinner därför med en hel del. Det finns ett par småfel i sammanfattningen men det skriver de om i kommentarerna till videon. Videon hittar du här.

 

7) GamesRadar Recap (video 16 min, engelska)

YouTube-kanalen GamesRadar har en snabb sammanfattning av säsong 1-7. Den är bara 16 minuter lång, så det går snabbt och man får hänga med om man inte vill missa nåt. GamesRadar är inte alltid helt seriösa så räkna med en stor dos sarkasm och skämt. Videon hittar du här.