19 serier som slutar i år (2017)

Det är alltid tråkigt när man måste ta farväl av sina favoritkaraktärer men allt har sitt slut och det gäller inte minst TV-serier. Vissa tar slut för tidigt medan andra borde ha avslutats mycket tidigare – det är aldrig roligt att se sin älskade serie vattnas ur och till slut bestå av bara skelettet av sitt forna jag.

Under 2016 såg vi serier som ”The Good Wife”, ”Downtown Abbey”, ”Rizzoli & Isles”, ”Mike & Molly”, ”Castle” och ”Person of Interest” gå till graven. I år ser listan lite maffigare ut då flera tungviktare som betytt väldigt mycket för TV når sina slutdestinationer.

Med allt från sexdrama i ”Girls” till vampyrer, pirater och IT-entreprenörer så har alla dessa serier en sak gemensamt – de är alla serier som planerats att läggas ner och därför bör få/ha fått ordentliga avslut utan jobbiga cliffhangers eller obesvarade frågor. Många andra serier har fått smaka på yxan abrupt i år men vi listar inte dessa, oftast väldigt kortvariga, serier. Varning för spoilers om ni fortsätter läsa!

 

”Girls”

HBO bekräftade precis innan premiären av säsong 5 att den sjätte säsongen av ”Girls” skulle bli den sista. ”Girls” gick direkt hem hos tittarna när den hade premiär i 2012 och är en av serierna som satte HBO på komedikartan tillsammans med ”Veep” och ”Silicon Valley” – samtidigt som den tänjde på gränserna när det gällde sexscener som accepterades av HBO. Serien blev direkt jämförd med ”Sex and the City” men visade snabbt att den kunde leva på sina egna meriter. Sista avsnittet sänds nästa vecka.

 

”The Vampire Diaries”

På förra årets Comic-Con-mässa berättade seriens skapare Julie Plec tårögd för fansen att serien skulle sluta efter åttonde säsongen. ”The Vampire Diaries” har varit en av de största supernaturliga tonårsserierna som någonsin sänts på TV och fortsatte trots att huvudkaraktären Elena (spelad av Nina Dobrev) lämnade serien 2015. Åttonde säsongen, som precis sänts färdigt i USA, blev till slut den sista medan spin-offen ”The Originals” fortsätter. ”The Vampire Diaries” sänds på TV6 (säsong 8) men kan även ses på HBO Nordic, Netflix och Viaplay (första 6 säsongerna).

 

”Bones”

Långköraren ”Bones” sändes för första gången redan hösten 2005 på amerikanska Fox och har i och med den tolfte och sista säsongen blivit TV-kanalens längsta någonsin. I kriminalserien får vi följa antropologen Dr. Temperence Brennan, som har en förmåga att finna ledtrådar i de mördades benrester, och kaxige FBI-agenten Seeley Booth när de löser komplicerade fall tillsammans med sina kollegor på Smithsonian Institution i Washington D.C. Serien flyttades förra året till fredagar, vilket i princip alltid föregår en snabb nedläggning, men fick trots det en till säsong, även om den bestod av enbart 12 avsnitt. Serien kan ses på både Viaplay och Netflix i Sverige.

 

”Bates Motel”

Precis som med ”Teen Wolf” så släpptes nyheten om att ”Bates Motel” skulle sluta när skådespelarna talade med fansen på förra årets Comic-Con. I femte och sista säsongen av skräckdramat spelar Rihanna den ikoniska karaktären Marion Crane från Hitchcocks ”Psycho”. Säsongen är igång i USA och sista avsnittet sänds i slutet av april. I Sverige sänds serien på måndagar i SVT, som precis börjat sända tredje säsongen.

 

”Grimm”

Förra året bekräftade kanalen NBC att den supernaturliga serien skulle sluta med sjätte säsongen, som precis sänts färdigt i USA. ”Grimm” har lyckats bra trots att den sänts på fredagar i USA, en tid som ofta kallas ”Friday night death slot” eftersom många unga tittare, den viktigaste tittargruppen, anses vara upptagna med annat och därför inte tittar på TV. De senaste åren har den dock tappat tittare och NBC beslutade förra året att lägga ner den.

 

”Pretty Little Liars”

Disney-ägda kanalen Freeforms megahit “Pretty Little Liars” är baserad på en populär bokserie med samma namn och följer de fyra vännerna Spencer, Hanna, Aria, och Emily som återförenas efter att deras bästa vän, gruppens självutnämnda ledare Alison, försvinner spårlöst. Ett år senare börjar tjejerna få meddelanden från en främling som hotar att avslöja deras mörkaste hemligheter. Sjunde och sista säsongen börjar sändas i USA i april. I Sverige kan den ses på Netflix, som har de 5 första säsongerna tillgängliga. Vi har tidigare tipsat om denna serie.

 

”The Strain”

TV-kanalen FX förnyade “The Strain” med en fjärde och sista säsong som kommer att sändas under sommaren. I en tid där manga supernaturliga dramaserier börjar gå mot sitt slut p.g.a. lägre efterfrågan bland tittarna så lyckades ”The Strain” ändå relativt bra, mycket tack vare introduktionen av komplicerade vampyrsläktet Strigoi, blandat med politik och maktspel i New York. Serieskaparna har alltid haft en plan för slutet av serien och förhoppningsvis lyckas de knyta ihop säcken med de resterande avsnitten.

 

”The Leftovers”

”The Leftovers” utspelar sig i en postapokalyptisk värld tre år efter att 140 miljoner människor – ca 2% av världens befolkning – plötsligt försvann en dag. Efter händelsen uppstod ett flertal nya religioner och sekter, där den mest framträdande var The Guilty Remnant. Handlingen i första säsongen är en adaptation av boken med samma namn som serien, skriven av Tom Perrotta, och följer i huvudsak familjen Garvey och deras släktingar och bekanta i New York. Kevin Garvey är polischef, frun Laurie har gått med i The Guilty Remnant och vill skilja sig, sonen Tommy har sökt till college, men lierar sig med en kultledare och dottern Jill har svårt att finna sin egen plats i familjespillrorna. Serieskaparen Damon Lindelof (”Lost”) har med ”The Leftovers” skapat en djup, mörk och känslomässigt skrämmande och utmattande serie. Tredje och sista säsongen sänds nu i april på HBO.

 

”Black Sails”

Kanalen Starz har på senare år haft en rad framgångsrika serier med bl.a. ”Black Sails”, ”Outlander” och ”Power”. Piratserien har dock, trots sin stora budget, inte lyckats locka lika många tittare som de andra serierna och det var därför inte en stor chock när det bestämdes att fjärde säsongen skulle bli den sista. Serien kan i Sverige ses på HBO Nordic.

 

”Orphan Black”

”Orphan Black” har alltid varit en underskattad serie som trots relativt låga tittarsiffror hållit fast vid publiken den haft. Serien fick till slut en välförtjänt Emmy-statyett när huvudrollsinnehavaren Tatiana Maslany vann för sina roller som olika kloner i scifi-serien. Femte säsongen blir den sista. I Sverige kan serien ses på Netflix.

 

”Teen Wolf”

Serier baserade på filmer har historiskt inte fungerat väldigt bra men MTV gick mot strömmen med ”Teen Wolf” och lyckades med övergången från 1985 års film med samma namn till TV-rutan 2011. Skådespelarna släppte nyheten om att sjätte säsongen av det supernaturliga tonårsdramat skulle bli den sista på förra årets Comic-Con, världens största mässa inom populärkultur. Sista avsnitten sänds under sommaren.

 

”Workaholics”

”Workaholics” har alltid haft en nischad tittarskara men serien lyckades trots allt att hålla igång i 7 säsonger. Sista avsnittet av Comedy Centrals komediserie om tre killar som bor tillsammans och roar sig med att festa, vara på jobbet och hålla ihop sändes i mars.

 

”Bloodline”

Netflix har på senare år blivit kända för att producera högkvalitativa serier som inte läggs ner förrän de haft en chans att bevisa att de kan locka många tittare, vilket de oftast gör förr eller senare. ”Bloodline” lyckades dock inte med detta, trots att den var en favorit bland kritikerna. Den goda nyheten är att Netflix gav den en tredje säsong för att kunna avsluta storyn. Avsnitten sänds under senare halvan av 2017.

 

”Episodes”

Fjärde säsongen av ”Episodes” med Matt LeBlanc (Joey i ”Vänner”) i huvudrollen sändes 2015 och sedan dess har den haft paus. Serien kommer äntligen tillbaka i år med en femte men också sista säsong.

 

”The Mindy Project”

Komedin ”The Mindy Project” följer förlossningsläkaren och gynekologen Mindy Lahiri (Mindy Kaling från ”The Office”) och hennes medarbetare på mottagningen. Kaling har uppgett att karaktären är inspirerad av hennes mor som också arbetade som förlossningsläkare och gynekolog. Serien, som även produceras av Kaling, slutar efter sjätte säsongen, som har premiär till hösten.

 

”Reign”

Den fjärde säsongen av kostymdramat ”Reign” blir den sista. Serien, som sänds på TV4 i Sverige, handlar om den skotska drottningen Mary Stuart ”Queen of Scots” och hennes öden som ingift i det franska hovet. Tittarsiffrorna för serien har aldrig varit särskilt höga men tack vare dedikerade fans har serien ändå överlevt och kommer i och med fjärde säsongen att ha sänts i totalt 78 avsnitt. Glädjande för fansen är att serien kommer ett få ett propert avslut tack vare att seriens upphovsmän fått beskedet tidigt och därmed hunnit skriva en passande avslutning.

 

”Longmire”

Netflix återupplivade kriminaldramat ”Longmire” efter att den lagts ner av kanalen A&E, där den visades i 3 säsonger innan den lades ner. Efter tittarstorm med upprörda fans bestämde sig Netflix för att ta över produktionen och sedan dess har fans kunnat se två nya säsonger på streamingstjänsten. Den kommande säsongen blir den tredje och sista producerad av Netflix och sjätte totalt.

 

“Halt and Catch Fire”

TV-kanalen AMC har ett flertal otroligt lyckade serier med bl.a. ”Mad Men”, ”Breaking Bad” och ”The Walking Dead” under bältet. En av deras yngre serier, ”Halt and Catch Fire”, har sedan starten varit kritikerrosad för sitt manus och skådespelarinsatser men lyckades trots detta inte locka tillräckligt många tittare för att den skulle få fortsätta. Fjärde säsongen blir den sista av serien som följer en grupp rebelliska entreprenörer under 80-talets IT-boom i USA. Serien kan ses på C More och HBO Nordic i Sverige.

 

”Vice Principals”

Det var alltid tänkt att ”Vice Principals” med Danny McBride i huvudrollen skulle bestå av 18 avsnitt och att andra säsongen blir den sista är därför ingen överraskning. Den mörka komediserien skapad av McBride och Jody Hill (paret bakom HBO:s ”Eastbound & Down”) handlar om en skola i ett villaområde i södra USA och de två personer som nästan bestämmer där – vicerektorerna. McBride och Walton Goggins spelar huvudrollerna som Neal Gamby och Lee Russell, ett par ambitiösa administratörer som är inblandade i en stor maktkamp om rektorsämbetet efter att den nuvarande rektorn (Bill Murray) måste sluta för att ta hand om sin sjukdomsdrabbade hustru. När dr Belinda Brown dyker upp och tar över jobbet lägger Gamby och Russell sitt förakt mot varandra åt sidan och samarbetar mot sin gemensamma fiende i ett helhjärtat försök att få henne på fall. Serien kan ses på HBO Nordic.

 

Vilken kommer du att sakna mest?